Korte checklist

Subsidie aanvragen

Download checklist

Komt jouw bedrijf in aanmerking voor extra subsidie?

Subsidies zijn natuurlijk een welkome financiële ondersteuning voor je bedrijf, maar waarmee moet je allemaal rekening houden? En voor welke subsidieregelingen kom je in aanmerking? Is bijvoorbeeld die nieuwe ontwikkeling subsidiabel? De ontwikkeling van je nieuwe productconcept? Het bouwen van een nieuw pand? Of de aanschaf van een nieuw bedrijfsvoertuig? Veel ondernemers lopen subsidie mis doordat een uitgebreid onderzoek naar subsidiekansen en een eigen bedrijf draaiende houden vaak niet samengaan. Daarom helpen wij je graag met deze snelle checklist én onze uitgebreide en tijdbesparende subsidie scan.

Dien je aanvraag vooraf in.

Belangrijk om te weten: een subsidieaanvraag moet vooraf worden ingediend, dus voordat een verplichting is aangegaan of met activiteiten is gestart. Als de aanvraag is ingediend kan al worden begonnen en zijn de gemaakte kosten vaak al subsidiabel, maar dan bestaat wel het risico dat de subsidie alsnog wordt afgewezen.

Start met de 'simpele' subsidies.

Vraag niet direct allerlei ingewikkelde Europese subsidies aan. Het kost veel tijd, er zijn veel voorwaarden en vereisten en de kans op succes is niet altijd even groot. Begin met regionale subsidies, dan landelijke en dan pas Europese.

Relatief makkelijk: WBSO of een innovatievoucher. Maak bijvoorbeeld gebruik van de WBSO, een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling. De procedure is relatief makkelijk en bovendien te combineren (stapelen) met andere subsidies. Verder is er de innovatievoucher, een soort cadeaubon die u kunt besteden bij kennisinstellingen zoals bij innovatiecentra, universiteiten en hogescholen.

Voorkom een boete.

Voer het project uit volgens de planning van de ingediende aanvraag. Meld veranderingen op tijd. Vaak kost een innovatief project toch meer dan begroot en extra subsidie is niet vanzelfsprekend. Als de administratie van het project niet in orde is, loopt u de kans dat subsidiegeld moet worden teruggestort. In het uiterste geval kunt u zelfs een boete krijgen.

Richt je projectadministratie in.

Wil je tijdig voorschotten ontvangen met goedkeuring van de subsidiegever? Zorg dan voor een goede urenregistratie met accordering door de projectleider. Zorg voor duidelijkheid over de te gebruiken tarieven en een goede administratieve organisatie.
Over het bovenstaande is bijvoorbeeld veel informatie te vinden in het EFRO Handboek, maar ook Randzaak kan je door haar expertise op het gebied projectadministratie uitstekend bij staan, bijvoorbeeld bij het inrichten van een juiste, volledige en tijdige projectadministratie.

Samenwerkingspartners

Een consortium van grote bedrijven zoekt vaak kleine bedrijven als partner voor een gesubsidieerd project. In dat geval kun je 'meeliften'. Ook kun je samenwerken met bedrijven in dezelfde branche of sector. Voor sommige subsidies is dit zelfs een vereiste. Wat de kans op subsidie ook verhoogt is als je kunt aantonen dat iets risicovol is, én nieuw, én dat de revenuen hoog kunnen zijn.

Subsidieadviseur

Een adviseur kan ondersteunen bij het realiseren van een aanvraag is. Hierbij kunnen er verschillende afspraken m.b.t. kosten worden gemaakt. U kunt ook contact opnemen met de subsidie-lokketten van de overheid, dit advies is in principe kosteloos.

Snelle subsidiescan door Randzaak

Dankzij een grote database van 5.000+ lokale, regionale, nationale en Europese subsidies, vinden we zo veel mogelijk passende regelingen voor je organisatie.
Deze database vormt een basis voor je persoonlijke kansberekening bij een subsidieaanvraag. Met deze online analyse kun je binnen enkele minuten berekenen of je organisatie kans maakt op een van de regelingen, waar uw organisatie ook gevestigd is.

Een subsidie-scan kan ondernemers enorm helpen met het zoeken en aanvragen van subsidies. Binnen een aantal minuten doorloop je de vragenlijst en genereert
ons algoritme een rapport met relevante subsidies. Zo stoppen we weken van administratieve rompslomp in een paar minuten.

Meer weten over wat Randzaak jouw bedrijf kan bieden?

Neem contact op
Ontvang 4 keer per jaar gratis downloads

Op de hoogte blijven van nieuwe downloads?

Schrijf je inSchrijf je in