Korte checklist

Sturen op Cijfers - deel 3

Download checklist

1 BENOEM JE SUCCESFACTOREN

De administratie wordt leuker als je de cijfers vergelijkt met cijfers van voorgaande jaren, of soortgelijke referentiekaders. Hierdoor kan je zien hoe je presteert en of je goed op weg bent met het behalen van de doelen die je maakt in een begroting. Hierin kan je je visie verwerken. Wat verwacht je? Als je groei verwacht, hoeveel groei verwacht je dan? Waarom doe jij het beter dan anderen? Je kunt normen benoemen om je prestaties te meten, bijvoorbeeld de omzet per medewerker, en op basis daarvan sturen.

2 TREK JE OMZET UIT ELKAAR

Meten is weten. Welke activiteit levert de meeste winst op? Waar zit het verdienmodel? De enige manier om goede beslissingen te nemen is door de omzet uit elkaar te trekken en erachter te komen welke activiteiten bijdragen aan een goed resultaat en welke niet. Het heeft geen zin om energie te steken in omzet die niet bijdraagt aan de winst. Goede administratie zorgt ervoor dat je in minder tijd meer kan verdienen. Als de omzet achter blijft bij de verwachting is het bijna niet mogelijk om de omzet bij te sturen. Dit kan liggen aan de orderportefeuille, de omzet per klant, de productiviteit, etc. Zorg er voor dat je aan de hand van goede prestatie-indicatoren hier inzicht in krijgt en door hier dan vervolgens op te sturen de grip op de organisatie krijgt.

3 MAAK EEN SPORT VAN EXTRA MARGE

De administratie hoeft niet saai te zijn. Je kan er een uitdaging van maken. Je moet het jaar ingaan met een goede marge als doel. Dit betekent niet dat je iets aan de prijzen hoeft te doen. Door vanuit de cijfers na te denken over de toekomst ga je anders naar je bedrijf kijken. Zo kan je met creatieve oplossingen komen.

4 ZIT BOVENOP DE CIJFERS

Prognoses moet je periodiek langs de meetlat leggen, zo kan je erachter komen of je op de goede weg bent of dat je een tandje moet bijzetten. Als je zicht hebt op je prestaties en kengetallen creëer je meer rust.

Bron: https://www.mkbservicedesk.nl/7409/waarom-heb-begroting-nodig.htm


Meer weten over wat Randzaak jouw bedrijf kan bieden?

Neem contact op
Ontvang 4 keer per jaar gratis downloads

Op de hoogte blijven van nieuwe downloads?

Schrijf je inSchrijf je in