Korte checklist

Sturen op Cijfers - deel 2

Download checklist

1 KEN DE NORM

Het berekenen van de opbrengst en kosten van je werknemers doe je door je omzet en brutowinst te delen door het aantal medewerkers. Handig is om de uitkomst hiervan de vergelijken met de norm in jouw branche. Deze cijfers vind je bij de bank of bij je eigen branchevereniging. Natuurlijk moet je wel rekening houden met factoren die voor een verschil zouden kunnen zorgen met de norm, zoals extra service verlening van jouw bedrijf in tegenstelling tot andere bedrijven binnen jouw branche.

Hierbij de berekeningen op een rij:

- Jaaromzet gedeeld door het aantal fte's (1,0 fte = 1 voltijdbaan) = de omzet per medewerker.

- De jaarlijkse brutowinst gedeeld door het aantal fte's = brutowinst per medewerker.

2 LAGE OMZET

Bij een lage omzet per medewerker wordt er meestal onvoldoende gelet op de productiviteit van de medewerkers. Het komt dan vaak voor dat meerdere processen niet goed lopen. Als dit het geval is is het belangrijk dat je snel ingrijpt in personeels- en inkoopkosten. Want het is dan namelijk nog maar de vraag of je wel winst maakt.

Het kan voorkomen dat de omzet per medewerker laag is maar de brutowinst hoog is. Bij arbeidsintensieve processen kan de productiviteit worden verhoogd met automatiseringsmaatregelen. Deze maken het mogelijk om meer omzet te creëren met minder arbeidsinspanningen.

3 HOGE OMZET

Als de omzet hoog is maar de winst laag dan betekent dat, dat je met weinig personeel veel omzet draait. Door te werken met halffabricaten heb je meer inkoopkosten maar minder arbeidskosten. Echter lukt dit alleen als je continue de kosten in de gaten houdt. Dan is de omzet maximaal afgestemd op de personeelskosten en inkoop.


4 BEGROTEN IS BELANGRIJK

Voor een gezonde bedrijfsvoering is begroten belangrijk. Vooral als je meer grip wilt op de personeelskosten ten opzichte van de omzet. Hierbij is het belangrijk dat je je omzet nauwlettend in de gaten houdt en vergelijkt met ramingen. Zo kan je zien of je bijvoorbeeld te scherp hebt begroot. Controleer je begroting per week, maand of kwartaal met de werkelijke omzetcijfers zodat je op tijd kan bijsturen als dat nodig is.

Bron: https://www.mkbservicedesk.nl/7409/waarom-heb-begroting-nodig.htm


Meer weten over wat Randzaak jouw bedrijf kan bieden?

Neem contact op
Ontvang 4 keer per jaar gratis downloads

Op de hoogte blijven van nieuwe downloads?

Schrijf je inSchrijf je in